Monday, June 25, 2012

9-р хэсэг. Соёолж (Sprout)

Соёолж гэж юу вэ?
Соёолж нь амьд хүнсний (living foods) хамгийн их концентрацитай хэлбэр нь юм. Соёолж нь бүх амьд ургамлын үрээс бий болсон үрсэлгээ юм. Нөхөн төлжих чадвартай бүх үр, шош соёолох боломжтой. Зарим түгээмэл хэрэглэгддэг соёолжинд алфалфа (alfalfa), улаан буудайн өвс (wheat grass), арвайн өвс (barley grass), шар буурцаг (soy bean), chickpea, adzuki bean, наран цэцгийн үр (sunflower seed), хөх тариа (buckwheat), quinoa, эрнэнэ шиш, овьёос гэж мэт орно.

Яагаад соёолж?
Соёолжлуулах гэдэг нь усанд дэвтээгээд, өсөж, ургаж буй амьд үрслэгээг бий болгодог. Соёолжийг идэх нь өсөж, томроход шаардлагатай бүх бодис, энергийг агуулсан амьдралын хүчийг идэж байгаа гэсэн үг юм. Үрийг усанд хийгээд, наранд тавихад байгалийн энзимүүд ялгарч эхэлнэ. Самар үрийг түүхийгээр хэрэглэхэд тэдгээрийн энзимүүд нь идэвхигүй байдаг бөгөөд тэдгээрийг боловсруулахын тулд та өөрийн биеийн энзимийг хэрэглэдэг. Харин дэвтээсний дараа үр, самар нь өөрийн энзимийг идэвхижүүлж, усыг өөртөө шингээж, хоёр буюу түүнээс олон дахин томордог. Ингэснээр зөвхөн хэмжээгээрээ томроод зогсохгүй, шим тэжээлийн агууламж нь ч гэсэн нэмэгддэг. Ерөнхийдөө соёолуулах үйл явц нь үрийг урьдаар боловсруулж, нийлмэл нүүрс-ус болон уургийг илүү хялбар шимэгдэх нэгдлүүдэд хувиргаж, хүнсний харшил үүсэх эрсдлийг бууруулна. Үүний үр дүнд уураг, аминдэм, эрдэс, бичил элемент, эслэг, энзимүүдийн хялбар боловсруулагдах хэлбэрийг их хэмжээгээр агуулсан супер хүнс бий болдог.

Соёолж бэлтгэх нь их сонирхолтой байх болно. Таньд хэрэглэгдэх зүйлс нь шилэн сав, үр буюу шош, шүүсэн ус болон самбай. Түүнчлэн тусгай шилэн савнууд зарагддаг.


Соёолж болон тэдгээрийн хэрэглээ

Соёолж бэлтгэн хэрэглэх нь бүтэн жилийн турш шим тэжээлтэй шинэ хүнсний ногоо хэрэглэж болох хялбар арга юм. Ялангуяа Монголын нөхцөлд өвөл, хаврын цагт гэртээ шинэ ногоо  хэрэглэх боломжийг олгоно. Соёолжийг салат, шөл, хачиртай талх гэх мэт олон төрлийн хоолонд нэмж хэрэглэдэг.
Хятадууд МЭӨ 3000 оноос эхлэн соёолжийг хэрэглэж ирсэн ба гэдэс дүүрэх, базлах болон бусад хоол боловсруулах замын өвчнүүдийн үед хэрэглэхэд тустай гэж үздэг. Хунза буюу Пакистаны хойд нутагт оршдог ард түмэн дэлхийд урт насладаг ардуудын тоонд ордог ба тэд өвлийн турш соёолж иддэг байна.
Дэлхийн 1-р дайны үед урд эгнээний дайчиддаа С аминдэмээр баялаг хамгийн сайн, эдийн засгийн хувьд боломжийн хүнс нь соёолж байжээ. Харин дэлхийн 2-р дайны мах ховордсон үед уургийн гол эх сурвалжийг улаан буудай, арвайг соёолжлуулан бий болгосон өвсийг (wheat and barley grass) хэрэглэхийг зөвлөж байжээ.

Улаан буудайн өвсний шүүсийг Dr Ann Wigmore хүнд өвчтөнүүдийг эмчлэхдээ хэрэглэдэг байжээ. Эрдэс, уураг, энзим, А, В комплекс, С, Е, К аминдэмүүдээр баялаг бөгөөд дархлаа тогтолцоог дэмжих бодисоор дүүрэн байдаг. Шүүс хэлбэрээрээ биед хурдан шимэгддэг бөгөөд бие махбодыг цэвэршүүлж, нөхөн сэргээхэд их илчлэг шаарддаггүйгээрээ давуу талтай.


Эх сурвалж:
Food matters: Detox and rejuvenation guide, pages 39-40

No comments:

Post a Comment