Sunday, December 18, 2011

Эрүүл мэндэд тустай ундааны жорууд

Махан хоол идэх үедээ С аминдэмээр баялаг баялаг хүнсийг хэрэглэвэл төмрийн шимэгдэлт 4 дахин нэмэгддэг. Тийм болохоор махан хоол идэхдээ жимсний шүүс уух, улаан лоолийн салат идэх гэх мэтээр С аминдэмээр баялаг хүнснүүдийг хат хэрэглэх нь зүйтэй. Дараах жороор ундааг бэлтгэн хоолтойгоо цуг уугаарай.

Анар, жүржийн ундаа
Бэлтгэх хугацаа: 10 минут
1 аяга (250 мл)
250 мл-т 1152 kJ (266 кал), 0.7 гр өөх-тос (ханасан өөх тос 0), 49.2 гр нүүрс-ус, 6.8 гр уураг, 17.1 гр эслэг

Энэ жорон шаардлагатай хэмжээний анар жимсийг 2 том жимсний голыг авч бэлтгэнэ.
  • 2/3 аяга (160 мл) анар жимсний гол
  • 2 ширхэг дунд зэргийн хэмжээний жүрж (480 гр), хальсалж, хуваасан
1. Шүүс шахагчаар найрлагуудыг оруулж, хутгана

Жүрж, ханборгоцойн ундаа
Бэлтгэх хугацаа: 5 минут
1 литр
250 мл-т 815 kJ (195 ккал), 0.4 гр өөх-тос (ханасан өөх-тос 0 гр), 38.5 гр нүүрс-ус, 4.5 гр уураг, 8.5 гр эслэг

  • 1 ширхэг дундаж хэмжээний ханборгоцой (1 кг), хальсалж, жижиглэн хэрчсэн
  • 6 ширхэг дундаж хэмжээтэй жүрж (1.5 кг), хальсалж, хуваасан
  • 5 см урттай шинэхэн тунхуу (horseradish) 25 гр
  • 1 цайны халбага зөгийн бал
1. Шүүс шахагчинд жимснүүд болон тунхуугаа хийж, аягална
2. Аягандаа зөгийн бал хийж хутгана.

Эх сурвалж:
Healthy eating-Foods for fight, p42-43

No comments:

Post a Comment